De Buurt als Ecosysteem voor maatschappelijke gezondheidszorg
In 20 buurten gaan we zorg helemaal anders organiseren. Hoe? Een beetje zoals vroeger, dus kleinschalig, eenvoudig en integraal. Op de schaal van de buurt zelf. Maar wel op een innovatieve manier. Want vernieuwingen die aantoonbare meerwaarde hebben, daar worden we vrolijk van.
Dat doen we vanuit het initiatief De Buurt als Ecosysteem, samen met betrokken buurtbewoners, huisartsen, wijkverpleegkundigen, gemeenten en zorgverzekeraars. In kleine stappen. Maar met grootse ambities. Nu in 20 buurten, over 5 jaar in 1.000 buurten.
Na maanden overleg is het plan goedgekeurd door Zilveren Kruis en Coöperatie VGZ. Wat gaan we doen? De beweging van zorg naar gewoon leven handen en voeten geven. We organiseren toekomstbestendige passende zorg voor inwoners met een zorgvraag. We organiseren ondersteuning als dat nodig is met inwoners zelf, gemeenten en welzijnsorganisaties. Inwoners zijn aan zet en we organiseren zorg als dat nodig is, zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving met de wijkverpleging en lokale huisarts.
Espria gaat, in eerste instantie vanuit Icare V&V en Zorggroep Meander, aan de slag in drie buurten. Niet alleen in de buurt is de inwoner vlakbij, maar ook binnen onze samenwerking met Espria Ledenvereniging. Want we beginnen bij wat inwoners al in die buurten organiseren met elkaar en voor zichzelf. We versterken dat met onze professionele zorg en het platform Zorghulp.
Om zorg dichtbij te organiseren worden ook digitale hulpmiddelen ingezet, dat organiseren we natuurlijk samen met Medisch servicecentrum Altide. Dit draagt bij aan onze ambitie om de zorgvraag 30% anders te beantwoorden.
30% anders
We willen de zorg beschikbaar en betaalbaar houden, ook voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Wij hebben te maken met een complexere zorgvraag, meer cliënten, een afname in zorgcollega’s en minder geld. Daarom is een transitie nodig. Onderdeel daarvan is onze ambitie de zorgvraag 30% anders te beantwoorden.